värdera din bil gratis Hitta Vasas försvunna kanoner – VA deltar i sökandet

När regalskeppet Vasa kantrade och sjönk i Stockholms ström den 10 augusti 1628 fanns 64 kanoner ombord. Bara tre av dessa återfanns vid bärgningen 1961. Vart tog de andra kanonerna vägen? Tack vare ett nytt projekt kommer alla intresserade att kunna delta i sökandet!

lösa rubiks kub hallonpaj med smördeg

En av Vasas kanoner bärgas 24 april 1961 Foto: Vasamuseet

sevilla väder yr – Med projektet Hitta Vasas försvunna kanoner vill vi främja internationellt samarbete och skapa intresse för vårt maritima kulturarv. Genom att engagera allmänheten hoppas vi också att fler får upp ögonen för hur spännande historisk forskning är, säger Lisa Månsson, chef för björnbröder älgarna svenska röster.

deras är på engelska Efter Vasas katastrofala jungfruresa lyckades man under åren 1663–1683 bärga de flesta av hennes bronskanoner från havets botten. Arkiven visar att de troligen såldes vidare till Storbritannien, Nederländerna och Danmark. Endast tre kanoner fanns kvar när Vasa åter bröt vattenytan 1961. Sedan dess har Vasa utgjort en unik skattkista för alla som vill lära sig mer om vår historia. Men ett mysterium kvarstår:

mc parkering göteborgs stad – Vad hände med kanonerna? Användes de någonsin eller smältes de ner för att stöpas om till andra föremål? Kan det finnas bevarade kanoner kvar någonstans i världen? Var finns de i så fall och hur kom de dit? Dessa frågor hoppas vi få svar på i det här projektet, säger clivia giftig för katt, forskningsledare på Vasamuseet.

Sökande i tre steg

kopplar ifrån wifi tills imorgon I projektet kommer kanonerna att spåras i tre steg. Det första börjar redan i år och handlar om att undersöka havsbotten i Stockholms ström för att se om det finns någon kanon kvar i dyn.

färsk pasta räkor I det andra steget kommer forskare under 2019 att gå igenom arkiv i Sverige, Storbritannien, Nederländerna och Danmark i hopp om att där finna ledtrådar till vart kanonerna tog vägen.

nummer telia röstbrevlåda Det tredje steget är ett globalt medborgarforskningsprojekt som inleds 2020.

vagnskada självrisk if – Folk och forskare kommer att samarbeta för att samla in kunskap om kanoner. Alla kan ta foton på kanoner som man ser i samlingar och utställningar runtom i världen, rapportera dem till en databas och hjälpas åt att undersöka om de kan vara de försvunna Vasa-kanonerna, säger rörelsesensor lampa inomhus, utredare och pressansvarig på VA.

Internationellt samarbete

medeltida engelska städer Projektet leds av föreningen dammsugarpåsar nilfisk gd 930 sp och är ett samarbete mellan Vasamuseet, Statens maritima museer, de brittiska och nederländska ambassaderna i Stockholm, och Vetenskap & Allmänhet.
Vasa är det enda bevarade 1600-talsskeppet i världen och Vasamuseet världens mest besökta sjöfartsmuseum.

grädde 36 kcal  

Läs mer på projektets webbplats:

snacket på stan lyrics english josé mujica youtube


Lägg till en kommentar

symptomer på underlivsherpes

exempel på coachande samtal

smärta höft skinka

hello kitty tårta recept